عطرهای طبیعی و دلیل استفاده از آن:
عطر طبیعی با عصاره گیری از مواد اولیه طبیعی مثل ” گلها ” بدست می آید.
با توجه به اینکه حس بویایی از مهمترین حواس پنجگانه است، آنچه از طریق حس بویایی میبوئیم نوعی تغذیه است و آنقدر این تغذیه اثرگذار و سریع جذب مغز می شود که از آن استفاده درمانی می شود و یک روش درمانی به نام آروماتراپی یا رایحه درمانی داریم.
آروما تراپی روشی است که گیاهان، گل ها و دانه های مختلف را برای سلامتی انسان به کار می رود و یک روش مکمل در کنار درمان عمل میشود و نتایج مثبت زیادی دارد.
استفاده از عطرهای طبیعی به منظور تأثیر آنها بر مغز و سیستم عصبی است و ماندگاری زیادی ندارند، لذا برای خوشبویی لباس و تن کاربرد ندارند.
ترکیبات معطر طبیعی، از طریق مژک های موجود در بینی وارد سیستم لیمبیک مغز و قسمت مخاطی هیپوتالاموس شده و با تحریکات اعصاب بویایی این قسمت که مسئولیت احساسات، تنفس، ضربان قلب، غدد درون ریز، حافظه ویادگیری را برعهده دارد، تاثیر قابل توجهی بر روحیات و خلق و خو می گذارد.
همانطور که اشاره شد در گذشته از عطرهای طبیعی برای درمان بیماریها استفاده میشد و حتی پیامبر گرامی اسلام حضرت محمد (ص) هزینهای که برای عطر مصرف میکردند از هزینه خوراکشان بیشتر بود که این دو مطلب را به ما میرساند:
1. عطر طبیعی گران است.
2. تغذیه بویایی برای پیامبر(ص) اهمیت بیشتری نسبت به تغذیه چشایی داشت.
در زمانهای قدیم زمانیکه فردی بیهوش میشد، یک تکه کاهگل را خیس میکردند و نوک بینی فرد میگرفتند و فرد بهوش میآمد. چرا؟ چون بیهوشی بخاطر سردی مغز است و بوی کاهگل بخاطر گرمیش فرد را به حالت طبیعی خودش برمیگرداند.
رابطه عطر با طبع و مزاج
عطرها نیز مانند سایر پدیدههای طبیعت دارای مزاج مربوط به خود هستند.
- در واقع قانون تعادل برای بقاء بر این اصل استوار است که همهی اجزای بدن به نحو صحیح تغذیه شوند.
- شاید شما نیز تاکنون فکر میکردید طبع ها و مزاج ها مربوط به خوراکیها هستند درحالیکه عطرها نیز مزاج خودشان را دارند. به همین دلیل ما در دنیای عطرها دارای انواع طبع عطر هستیم و شما میتوانید بر اساس طبع خود برای انتخاب هر عطر اقدام کنید.اگر انتخاب بهترین عطر بر اساس مزاج فرد انجام شود، عملکرد مغز را بهبود میبخشد. از این رو توجه به انواع طبع عطر سلامتی شما را نیز به دنبال دارد. برخی عطرها با مزاج فرد سازگار نیستند و ممکن است علکرد مغز وی را دچار ضعف کنند. برخی از بوها منحصراً روی مغز عده خاصی اثر میگذارند؛ اما برخی بوها مغز همهی افراد را تحت تأثیر خود قرار میدهند.
قواعد انتخاب عطر بر اساس نوع مزاج
عطرها غذای مغز محسوب می شوند و ما باید بر اساس قواعدی از آن عطرها بهره بگیریم. اگر از این قواعد استفاده نکنیم عطرها نیز میتوانند برای ما عوارضی پدید بیاورند.
مثلاً یک فرد گرم مزاج با استشمام بوی عطر گرم مزاج دچار سردرد می شود ولی همین بوی گرم موجب آرامش فرد سرد مزاج میگردد. بر عکس این حالت وقتی فرد سرد مزاج بوی ترشی و یا هر بوی سرد دیگری استشمام کند موجب سردرد و سستی مغز و بی حوصلگی وی می شود.از این رو لازم است مزاج عطرها را بدانیم، عطر گل محمدی،گل مریم، گل یاس، عطر تیروز عطرهای گرم و لطیف هستند، عطرهایی مانند بوی مشک خیلی گرم است.یا برای نمونه، فصل پاییز دارای مزاج سرد و خشک بوده و برای افراد با مزاج سرد و خشک، مناسب نیست و میتواند موجب تشدید علائم و بروز برخی بیماریها میشود.بنابراین استشمام عطرهای گرم و معتدل همچون عطر گل محمدی، نرگس، اسطوخودوس و رز در این فصل حائز اهمیت است.
عطرهای مناسب مزاج های مختلف
طبع صفراوی:
این گروه از افراد بسیار پر انرژی، پرتحرک و باهوش هستند.زود عصبانی شده و درعینِحال بهسرعت آرام میشوند.عطرهای سرد، خنک و معتدل بهترین انتخاب عطر بر اساس مزاج افراد صفراوی است.
طبع دموی:
افراد دموی، آرام، صمیمی و مهربان هستند و میل به رهبری در آنها دیده میشود.در عین آرامش در هنگام عصبانیت رفتارهای عجیب و مخاطرهآمیز از آنها سر میزند.میتوان گفت تقریباً همهی رایحهها میتوانند بهترین انتخاب عطر بر اساس مزاج افراد دموی باشد.
طبع سودایی:
نظم و ترتیب و دور اندیشی از خصوصیات بارز این افراد است.همه چیز از نظر سودایی مزاجها باید تحلیل و ارزیابی شود.بسیار آرام و درونگرا هستند.انتخاب عطر بر اساس مزاج افراد سوداوی، رایحه های گرم و شیرین است.عطرهای گرم طب سنتی میتوانند آثار بیشتری بر روی افراد سوداوی داشته باشند و به سلامتی آنها کمک کنند.
طبع بلغمی:
بلغمی مزاج ها کم انرژی، کند، صبور و آرام هستند.دانا، با فهم و شعور بوده و بهندرت عصبانی میشوند.در انتخاب عطر بر اساس طبع افراد بلغمی رایحه های گرم و معتدل توصیه میشود. عطرهای گرم طب سنتی نیز برای این دسته افراد به شدت توصیه میشود.